Отрязване на пауловния има няколко значения:
1. Отрязване на готов дърво
2. Отрязване на фиданка която ще се засажда
3 Отрязване на вече прекарало един сезон дърво на мястото си на което ще се развива.
Нека да започнем по ред
Ако ще режем дърво пауловния е добре то да се парави на зимата, когато соковете на дървото се връщат в корена. Това прави дървото по-леко и няма да му навреди, както и ще стартира на пролет отново нова издънка.
След като се отреже до есен същата година дърото ще изсъхне напълно и вече може да се каже, че дървесината ще бъде с минимална влажност.
Ако под отрязване на пауловния се има предвид '' отрязване на фиданка която ще се засажда'':
Това ще рече че когато разсадникът в който се произвежда е готов да започне да изпълнява поръчките си те режат фиданките на пънче за да могат да ги изпратят към хората.
Това се прави с много цели, но основно без да се изпада в подробности може да се каже, че това е по-добрия метод на засаждане.
При транспорт на цели фиданки те често се чупят или повреждат, а транспорта е многократно по-скъп спрямо стандартна поръчка по куриер.
Повече са плюсовете на това да се посади от пънче от колкото ако е цяло. Може да прочетете защо в статията в сайта ни: ''Защо е по-добре да се засажда от пънче от колкото цяла фиданка''
И третият вариант на отрязване на пауловния е:
Ако дървото което сме посадили на дадено място не е достигнало размерите, който искаме то да достигне за един сезон се прави техническо рязане на пънче отново.
Това стимулира следващия сезон растежа на дървото и макар че то потегля от най-отдолу, благодарение на това, че предната година е развило корени и е климатизирано се очаква растежа на дървото след техническо рязане да бъде подобрен.
Това най-често се прави при плантациите от пауловния, когато фиданктие не достигнат над 2.5м височина за един сезон, с цел следващия да станат поне 3-4м високи.
Ако фиданктие са за декоративна цел и не ни е проблем, че ще имат лека кривина от там от където ще продължи развитието следващ сезон то не е необходимо да се прави техническо рязане на пънче.
Поръчай си фиданки на пънче или цели за сезон есен/пролет 2024/5 от тук